•  Fri frakt över 500 kr
  •  Öppet köp i 30 dagar
  •  Snabba leveranser

Designdjungeln är vår blogg

Byta ut teflonpannor mot gjutjärn?

Gjutjärnspannor på Designinteriör.se

Gjutjärn vs Teflon?

Inte många har missat dokumentären från SVT ” den bittra smaken av teflon”, om hur gifterna i teflon har stora negativa effekter på miljö och människa.

Med anledning av att ämnet återigen aktualiserats, vill vi reda ut vad som gäller. Vad är egentligen skillnaden mellan teflon och gjutjärnsredskap i köket?

Många tycker att teflon är smidigare och enklare att göra rent, men för att skapa teflonets många fördelar krävs kemikalier, som aldrig lämnar din kropp.

Det finns många skäl att göra dig av med dina teflonstekpannor och byta ut mot stekpannor i gjutjärn och gjutjärnsgrytor och samtidigt plastbanta ditt hem när det gäller köksredskap. 

Här ger vi dig tre konkreta tips varför du ska byta ut teflonet mot gjutjärnsstekpannor och grytor i gjutjärn istället. 

1.Plastbanta
Teflonpannor kräver plastredskap, då teflonet annars lätt repas. Plast kan läcka ut gifter när den upphettas och de ämnena kan vara cancerogena. Dessutom finns risk att dina stekspadar i plast, kan smälta. 

Med en stekpanna eller gryta i gjutjärn, kan du byta ut dina plastredskap mot redskap i rostfritt stål, trä eller ekologisk bambu. Klimatsmarta val för ditt hem helt enkelt samtidigt som du minimerar plasten du använder och tar ett första steg mot att plastbanta. 

2. Gifter
Vid högre temperaturer kan teflon avge giftiga gaser och partiklar, bland annat PFOA och bisfenol A. PFAO misstänks vara cancerogen och bisfenol A hormonstörande. Hormonstörande ämnen har en stor negativ påverkan på människors hälsa. 

Många av kemikalierna som tillsätts är obefogade för att få funktionella produkter och det finns många bra alternativ. 

Summa summarum så blir användandet av allt du använder, om de innehåller en liten del kemikalier, en farlig kemikaliecoctail. Naturskyddsföreningen talar tydligt om hur det måste ske en storstädning bland komsumentprodukter för att sanera gifter runt om oss som inte bara påverkar oss, utan även vår miljö, negativt. 

3. Miljö
Din teflonpanna har en betydligt mycket kortare livslängd än en stekpanna i gjutjärn. Din stekpanna i teflon måste slängas så snart den repas och då är den inte nedbrytbar. En gjutjärnspanna håller däremot hela livet och du kan nog till och med räkna med att dina barnbarn kan ärva de av dig. 

Med gjutjärnsalternativ investerar du i ett hållbart, klimatsmart- och miljövänligt alternativ som räcker betydligt längre. Dessutom blir en gjutjärnspanna med rätt skötsel, bara bättre och bättre med åren. 

Om du vill ha ett professionellt resultat, finns inget bättre material att laga mat i än gjutjärn. På Designinteriör har vi valt att sälja stekpannor och grytor i gjutjärn från Orrefors jernverk.

GENSE har en lång historisk tradition av inte bara bestick i silver och är kunglig hovleverantör, de representerar de bästa inom sin bransch. De skapar designklassiker som håller generation efter generation. 

Designinteriör säljer en serie gjutjärn, Le Gourmet, som är framställd i äkta gjutjärn, ett material som har en enastående och särskild förmåga att fördela och hålla värmen. 

Gjutjärnet är svenskt och du hittar många utföranden. Du hittar snygga gjutjärnsgrytor, stekpannor i gjutjärn och fantastiska pannkakspannor och plättpannor. 

Alla Le Gourmets gjutjärnsprodukter är dessutom inbrända i rapsolja och kräver ett minimalt användande av fett vilket ger ett professionellt stekresultat. Visste du att maten dessutom blir nyttigare i gjutjärn pga att det tillagas i järn?

Samtliga produkter är lämpliga för moderna spisar med hällar i glaskeramik samt traditionella spisar. Använd helst bara varmt vatten vid rengöring. Vid hård smuts; diska, torka och olja in med matolja.

Så, vilken produkt i teflon blir den första du byter ut mot gjutjärn hemma i ditt kök? Ps. Passa på att köpa en ekologisk diskborste av kokosnötsfibrer.DS.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information